Skip to content

Op 1 maart ’25 werden opnieuw enkele veranderingen van kracht in het AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties). Ben je verantwoordelijk voor de elektrische installaties binnen jouw organisatie, dan zijn deze veranderingen zeker relevant. Wij zetten ze in dit artikel op een rij, zo ben je snel op de hoogte. Wil je het AREI nu eens ten gronde doornemen? Dan raden we uiteraard onze Masterclass AREI aan.

Verandering 1 – Publiek toegankelijke ruimten

Want what’s in a name? 

Toen het nieuwe AREI in juni 2020 het daglicht zag, is het verplicht om een veiligheidsslot te installeren op elektrische borden in ‘publiek toegankelijke ruimtes’. Op die manier konden personen die geen deel uitmaakten van de dienst zich geen toegang verschaffen tot de elektriciteit. Maar de nieuwe regel bleef onduidelijk, want wat verstaan we onder een publiek toegankelijke ruimte? De kogel is hierover eindelijk door de kerk: er is een nieuwe definitie voor publiek toegankelijke ruimte.

De allernieuwste toevoeging aan het AREI maakt duidelijk wat we moeten verstaan onder een publiek toegankelijke ruimte

Voor het publiek toegankelijke ruimte (lokaal of plaats): een ruimte die, zonder
voorafgaande toestemming, voor iedereen toegankelijk is, ongeacht of de toegang
permanent of tijdelijk is, dan wel aan voorwaarden gekoppeld wordt.

Wat betekent dit nu concreet?

Wel, neem nu bijvoorbeeld de ontvangstruimte waar de onthaalmedewerker zit en waar er een elektrisch bord aanwezig is? Dat bord moet zeker voorzien moet worden van een veiligheidsslot.

Een elektrisch bord in een bioscoopcomplex of een museum? Een elektrisch bord in een publiek toegankelijke fietsenstalling? Stuk voor stuk moeten ze het veiligheidsslot krijgen.

Wat is een veiligheidsslot?

Een veiligheidsslot is een slot dat je NIET met een universele sleutel of met behulp van handgereedschap kan openen. Ook een cijferslot wordt in deze beschouwd als een universele sleutel en is dus geen veiligheidsslot.

een hangslot
Niet elk slot is een veiligheidsslot. Check goed wat mag en wat niet.

Uiteraard: er zijn uitzonderingen

De wetgeving zou de wetgeving niet zijn als er geen uitzonderingen waren.

Wanneer moet er géén veiligheidsslot op elektrische borden in publiek toegankelijke ruimtes?

Op een bord voor laagspanning (LS) of wisselspanning (ZLS) hoeft er geen veiligheidsslot, op voorwaarde dat

✅ het slot op een minimumhoogte van 2,5 m ligt en dat vaste elementen in de buurt geen toegang tot het slot geven

✅ er één of meerdere carta’s aanwezig zijn die een beschermingsgraad hebben van ten minste IPXX-b (< 12 mm). Zij dienen zo te zijn aangebracht dat de actieve delen niet toevallig kunnen worden aangeraakt zolang de deur of deuren geopend zijn. De carta mag enkel kunnen gedemonteerd worden met behulp van gereedschap
(dopsleutel) of een sleutel.

✅ Het betrokken elektrisch bord in een ruimte van de elektrische dienst is geïnstalleerd (BA4/BA5 ruimte)

Toevoeging aan document van uitwendige invloeden

Nu de definitie van publieke ruimten duidelijk is, is het voortaan verplicht om op het document ‘uitwendige invloeden’ toe te voegen of er publiek toegankelijke ruimten aanwezig zijn in het gebouw.

Dit is vooral belangrijke informatie omdat er een verplichting geldt om in elke publiek toegankelijke ruimte waar meer dan 50 personen binnen kunnen, halogeenvrije kabels te gebruiken.

Er geldt een overgangsmaatregel van twee jaar voor bestaande uitwendige invloeden. Vanaf 1 maart 2027 zal er dus op alle documenten uitwendige invloeden een vermelding moeten staan van al dan niet aanwezige publiek toegankelijke ruimtes.

Verandering 2 – contactdozen

Oftewel: stopcontacten.

Rond contactdozen is er een heel stuk herschreven in het AREI (meer bepaald 5.3.5.2, voor wie het wil gaan opzoeken). Waar komt het op neer?

Geen randaarde meer

Alle contactdozen moeten een beschermingsgraad van ten minste IPXX-B (< 12 mm) hebben.

Meer nog: voor contactdozen met een maximale stroomsterkte van 16A en een maximale toegelaten spanning van 250V, dienen deze contactdozen over een beschermingsgraad van IPXX-D (< 1 mm) te beschikken.

Heel concreet: contactdozen met randaarde mogen in ons land niet meer gebruikt worden. En dit zowel in huishoudelijke als in niet-huishoudelijke installaties.

Een stopcontact of contactdoos met randaarde
Stopcontacten met randaarde, zoals dit, zijn voortaan slechts per uitzondering toegelaten in België. Foto: NIKO

En ook hier weer: uitzonderingen

Ook op deze regel gelden uitzonderingen:

✅ contactdozen die uitsluitend bestemd zijn voor voeding van een of meerdere verbruikstoestellen voor een specifiek doel, denk daarbij aan een zaagmachine of een ventilatie-unit.

✅ contactdozen geplaatst in of op schakel- en verdeelborden.

✅ het vaste aansluitpunt voor de voeding:

  • van campings
  • van jachthavens
  • van voertuigen of aanhangwagens voor wegvervoer tijdens het stationeren

✅ tijdelijke, mobiele of verplaatsbare installaties, denk daarbij aan mobiele werfcontainers.
✅ ruimten van de elektrische dienst, denk daarbij aan bepaalde lokalen enkel toegankelijk voor BA4/BA5 personeel.
✅ contactdozen voorzien van een mechanische of elektrische vergrendeling waarbij de actieve delen van de contactdoos na het verwijderen van de contactstop spanningsloos worden.

In projecten of werkzaamheden die gestart zijn voor 1 maart 2025, maar waarbij de gelijkvormigheidscontrole aanvangt na 1 maart 2025, mogen nog contactdozen gebruikt worden zoals beschreven in het AREI van 1 juni 2020. De installateur moet deze uitzondering wel vermelden bij het aanvragen van de keuring.

Minimale afstand valt weg

In de nieuwe tekst verdween de minimale afstand waarop contactdozen boven het vloeroppervlakte moeten
gemonteerd worden in zowel droge (≥ 0,25m) als natte ruimtes (≥ 0,15m). Daarover is dus niets meer te vinden in het AREI

Verandering 3 – elektriciteit in badkamers

Omdat het design, de architectuur en de automatisering van badkamers steeds verder evolueert – denk maar aan inloopdouches zonder bak, vrijstaande baden in loftruimtes, en zo verder), moet ook de regelgeving mee.

Daarom werd er nu, sinds 1 maart 2025, een heel aangepast stuk in het AREI van kracht rond elektriciteit in badkamers. Zo wordt het voor professionals makkelijker om installaties conform het AREI uit te voeren.

Helemaal mee met het AREI?

Volg een Masterclass AREI: 2 dagen dompelen we je onder in het AREI dat in 2020 van kracht werd en alle bijlagen, toevoegingen en veranderingen die er sindsdien aan toegevoegd zijn.

Een aangepaste versie van dit artikel verscheen eerder in het magazine Power+ (editie februari 2025) van sectorfederatie Techlink

Back To Top