Skip to content

Een elektrische installatie keuren is vanzelfsprekend. Je voorkomt zo ongevallen en brand door menselijke fouten. Maar wanneer laat je dan het best je installatie keuren en moet je ze na verloop van tijd opnieuw laten keuren? In dit artikel lees je er alles over.

Gelijkvormigheidskeuring …

Wie al eens een woning of bedrijfsgebouw heeft laten bouwen weet: elke elektrische installatie moet bij de start gecontroleerd worden. Da’s logisch. Eventuele menselijke fouten of technische onnauwkeurigheden moeten dan opgemerkt en hersteld worden.

De keurder kijkt na of je elektrische installatie overeenstemt met wat er in de wetgeving, in het AREI (algemeen reglement elektrische installaties), bepaald wordt. Deze grondige keuring heet de gelijkvormigheidskeuring.

… en periodieke keuring

Los van de grondige gelijkvormigheidskeuring moeten elektrische installaties regelmatig opnieuw gekeurd worden,  doorgaans om de 5 jaar, afhankelijk van de aard van de installatie. Zo’n periodieke keuring is een pak lichter dan de gelijkvormigheidskeuring, tenzij er belangrijke wijzigingen gebeurden in je elektrische installatie. Daarover verderop in het artikel meer.

Om de hoeveel tijd moet je elektrische installatie een periodieke keuring krijgen?

Overzicht elektrische installaties en periodieke keuringen
Illustratie: wanneer welke elektrische installaties keuren - Copyright Bureau 9000

Keuring bij belangrijke wijziging van je elektrische installatie

In het AREI staat dat je elektrische installatie opnieuw gekeurd moet worden wanneer er een belangrijke wijziging is aan de installatie. Er moet dan een nieuwe gelijkvormigheidscontrole gebeuren. Dat is een grondige check of je elektrische installatie voldoet aan de wettelijke eisen, vooraleer je de installatie in gebruik neemt.

Jamaja, wat is een ‘belangrijke wijziging’?

Wat verstaat de wetgever nu onder ‘belangrijke wijziging’? Want je hebt je installatie veranderd, maar is de verandering van die grootteorde dat ze moet gekeurd worden voor gebruik?

Er is een belangrijke wijziging in je elektrische installatie als:

  • Er iets gewijzigd is aan het aardverbindingssysteem
  • Er een overschrijding is van het toegelaten kortsluitvermogen voor het geïnstalleerde materieel.
  • Er is een toevoeging van een kring in een huishoudelijke installatie.
  • Er een niet-identieke vervanging is van een schakel- en verdeelbord.

Wat betekent niet-identieke vervanging van je elektrisch bord?

Stel dat je een (ver)oude(rde) elektrische kast zou vervangen door een modern exemplaar, met exact hetzelfde aantal automaten en verliesstroomschakelaars. Je voegt geen extra kringen toe. Je voert louter een upgrade uit. Dan zou de wetgever dit zien als een identieke vervanging. En dan zou het dus niet nodig zijn om deze installatie opnieuw te laten keuren. Merk het gebruik op van het woord ‘zou’.

Want er is discussie over en de FOD Economie zal hierover nog duidelijkheid brengen door een thematische fiche toe te voegen aan het AREI. Uiteraard informeren we jou daar als eerste over. Volg ons op LinkedIn voor verse tips en nieuws.

Graag het AREI goed kennen?

Wil je graag de belangrijkste punten uit het AREI goed in je hoofd hebben zitten? Goed idee. Dit soort handige kennis maakt je werk alleen maar plezanter én een pak veiliger.

Volg de Masterclass AREI bij Bureau 9000 (of vraag een in-company opleiding op maat aan)

Back To Top