De veiligheid en gezondheid van medewerkers is topprioriteit voor werkgevers. Het risico op arbeidsongevallen wil je beperken tot het absolute minimum. Ook als externe aannemer, speelt kennis over veiligheid bij jouw medewerkers daarin een grote rol.
De wetgever verplicht dan ook de specifieke VCA-opleiding. VCA staat voor VGM Checklist Aannemers — en VGM staat dan weer voor Veiligheid, Gezondheid, Milieu. De VCA-certificering geldt zowel voor dienstverlenende bedrijven als voor bepaalde interimkrachten.
En hoewel de term ‘checklist‘ hier wordt gebruikt, gaat het om een compleet programma waarbij bedrijven structureel worden getoetst en gecertificeerd op het beheer van hun VGM-beheersysteem.
Wil je dat je medewerkers een VCA-certificaat behalen, dan ben je bij Bureau 9000 aan het juiste adres.
Hoe zit dat precies met dat VCA-attest?
Als een opdrachtgever jou inschakelt als aannemer, dan moet hij kunnen nagaan of je de nodige veiligheids- en preventiemaatregelen neemt. Dat kan je bewijzen met een VCA-attest of VCA-certificaat. Zowel arbeiders en leidinggevenden kunnen een specifiek VCA-attest bekomen.
VCA: zowel voor arbeiders als voor leidinggevenden
Arbeiders staan met beide benen in het werkveld en worden zich in de VCA-opleiding bewust van de dagelijkse verantwoordelijkheden die ze hebben rond preventie, veiligheid, gezondheid en milieu. Met alerte arbeiders worden werven en werkplaatsen instant een pak veiliger. Ook kunnen ze collega’s wijzen op gevaren en een gedeelde verantwoordelijkheid opnemen voor preventie van ongevallen. Ze volgen de BASIS VCA.
Operationeel leidinggevenden moeten dan weer de nodige kennis rond deze onderwerpen hebben. Dit aspect van de opleiding heet VOL-VCA.
KMO-portefeuille
Bureau 9000 is door de Vlaamse overheid gecertificeerd als dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dat betekent dat je bedrijf tot 30% van de opleidingskost kan terugkrijgen. Het registratienummer van Bureau 9000 is DV.O 220019.