Een energieaudit voor KMO’s en grote ondernemingen: wanneer is het verplicht?
Ondernemingen die veel energie verbruiken vallen in Vlaanderen onder een aantal verplichtingen om dat energieverbruik zo beperkt mogelijk te houden. ‘Opnieuw een verplichting’ verzuchten sommige ondernemers. Maar weet dat je met een doordacht energieplan en energiebeleid als bedrijf flink kan besparen. Bedrijven — of ze nu groot of klein zijn — zijn pas echt toekomstgericht als hun energiehuishouding mee is met de tijd. Vandaag gaan we allemaal voor een zo laag mogelijke fossiele voetafdruk. Yes, we can!
Een energieplan voor energie-intensieve ondernemingen
Ondernemingen (KMO’s of GO’s) met een jaarlijks finaal energieverbruik groter dan 0.1 PJ moeten verplicht een energieplan opstellen. Dat plan moet bij het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap) conform verklaard worden. Om de vier jaar moet dit dan geactualiseerd worden.
Ben je als energie-intensieve onderneming toegetreden tot de energiebeleidsovereenkomsten (EBO), dan wordt jouw reeds opgesteld energieplan conform verklaard. Je hoeft dus geen nieuw energieplan op te stellen.
Een energieplan is een lijst met maatregelen die jouw energieverbruik zullen doen dalen. Sommige maatregelen op die lijst moet je binnen de drie jaar uitvoeren (namelijk wanneer ze een interne rentevoet (IRR) van minstens 13 % na belastingen hebben). Het VEKA stelt een excelbestand ter beschikking waar je de terugverdientermijn en die IRR kan berekenen.
Wie mag dit energieplan opstellen? Enkel een energiedeskundige die door het VEKA aanvaard wordt, mag een energieplan opstellen voor jouw onderneming. Bij elke aanvraag moet de energiedeskundige opnieuw worden goedgekeurd. Bureau 9000 deed dit intussen tientallen keren en werden telkens aanvaard als onafhankelijk energiedeskundige.
Bureau 9000 werd al voor tientallen dossiers als onafhankelijk energiedeskundige aanvaard door het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap. Dus euh … we know the drill 😉.
Het VEKA volgt ook op of jij jouw energieplan ook effectief uitvoert.
Vergeet je premie niet
Wanneer je als bedrijf hebt geïnvesteerd in maatregelen die belangrijke energiebesparingen opleveren in vergelijking met de toestand die omschreven is in het energieplan of de energieaudit, dan kan je na die investering een ‘premie na audit’ ontvangen van de overheid. Vraag de premie hier aan.
Hoe bereken je het finaal energieverbruik van je onderneming?
Om je finaal energieverbruik te berekenen, ontwikkelde het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een rekenblad. Uiteraard kan je ook Bureau 9000 inschakelen als onafhankelijke energie-expert. Wij maken de berekening voor jou en voeren vervolgens de wettelijk noodzakelijke audits of rapportages uit. Zo kan jij op jouw beide oren slapen.
Een energieaudit voor niet energie-intensieve ondernemingen
KMO’s (kleine en middelgrote ondernemingen) met een primair verbruik tussen 0.05 PJ en 0.1 PJ moeten om de vier jaar een energieaudit uitvoeren. Zo’n energieaudit moet voldoen aan een aantal wettelijke vereisten.
Voor GO’s (grote ondernemingen) is een energieaudit sowieso verplicht vanaf een finaal jaarlijks verbruik onder de 0.1 PJ.
en een energiebalans
Verbruik je als KMO tussen 0.02 PJ en 0.05 PJ finaal, dan moet je beschikken over een energiebalans. Een energiebalans doet je vooral inzicht krijgen in je energieverbruik als KMO.
💡 Ken jij je no-regretmaatregelen al?
Per sector bestaat er een lijst met no-regretmaatregelen voor KMO’s die tussen 0.02 en 0.05 PJ finaal verbruiken. De naam verklapt het al: je krijgt geen spijt van deze ingrepen. De lijst bevat zo’n tien maatregelen met een terugverdientijd van maximum 3 jaar. Als onderneming moet je de maatregelen van jouw sector binnen de vier jaar uitvoeren. Hier vind je de no-regretmaatregelen per sector.
Energieaudit voor jouw bedrijf: dit mag je verwachten
Als KMO of grote onderneming schakel je een energiedeskundige in voor je energieaudit. Onze experts nemen die rol met veel passie op zich en zorgen ervoor dat je met een goed onderbouwde energieaudit en een heldere rapportage aan de slag kan met de energiemaatregelen.
Samen met jou aan de slag
Onze experts werken nauw met jouw eigen deskundigen of technici samen om correcte energiedata te verzamelen en om mogelijke maatregelen te identificeren. We berekenen de investering en de ROI (Return On Investment) van deze maatregelen (incl. de IRR). Finaal krijg je een helder en duidelijk rapport waarmee je direct aan de slag kan.