Brandpreventiespecialist Tim Renders deelde deze week op radio 1 belangrijke tips over rookmelders: welke rookmelder kies je, hoe onderhoud je rookmelders, en wanneer zijn je rookmelders aan vervanging toe?
We geven in dit artikel graag onze takeaways mee, want we kunnen niet genoeg op diezelfde nagel kloppen 🔨: je wil als ondernemer of preventieadviseur het risico op brand absoluut zo laag mogelijk houden in je bedrijf.
👂 Luister je liever naar de tips? Dan linken we graag door naar het originele item uit De Wereld Vandaag op Radio 1.
Welke rookmelders kies je
Al bij de aankoop van een rookmelder begint het giswerk, want de keuze aan rookmelders is enorm.
Tim Renders maakt het onderscheid tussen rookmelders met een vervangbare batterij en rookmelders met een vaste tienjarige batterij.
Rookmelder met vaste of vervangbare batterij?
Zelf heeft hij een uitgesproken voorkeur voor dat tweede type: de rookmelders met vaste batterij.
“Kies je een rookmelder met een vervangbare batterij, dan moet je heel goed de houdbaarheidsdatum controleren die op de rookmelder staat. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de batterij en de luidspreker nog goed werken, maar niet de sensor die rook opspoort,” vertelt hij aan Radio 1.
Hoe onderhoud je je rookmelders?
Check allereerst de houdbaarheidsdatum die op de rookmelders vermeldt staat – want ja, de sensoren van rookmelders zijn na verloop van tijd op en werken dan niet meer naar behoren. Sla deze houdbaarheidsdatum op in je digitale agenda, zeker als die datum ver in de toekomst ligt.
Ontstof regelmatig de rookmelders. Gebruik daarbij niet de sprays die dienen voor toetsenborden en dergelijke, want zo duw je het stof verder in de rookmelder. Zet eenvoudig de borstelkop op je stofzuiger en ga daar regelmatig mee langs je rookmelder.
Batterijen leeg. Wanneer je een rookmelder met vervangbare batterij hebt, moet je van tijd tot tijd de batterijen vervangen. Check bij elke batterijswitch de houdbaarheidsdatum van de rookmelder.
Blootgesteld aan rook? Is je rookmelder afgegaan omwille van rook (sigaar, wierook)? Dan moet je hem vervangen. Wanneer hij afging door stoom van de badkamer of keuken, kan hij wel nog even mee.
Waar hang je best rookmelders?
Ga vooral na in je bedrijf – of je woning – waar er mogelijk hoger risico is op brandhaarden. Hang de rookmelder daar in de buurt.
Rookmelders op gehoorafstand of verbonden aan elkaar
Hangen er rookmelders in de garage omwille van laadpalen? Da’s een goed idee, maar zorg dat je de rookmelders ook kunt horen afgaan.
Vandaag vind je rookmelders die je op een makkelijke manier draadloos met elkaar in verbinding kan stellen. Zo geven de rookmelders het alarmsignaal aan elkaar door en ben je zeker dat je gealarmeerd wordt als de rookmelder afgaat in een meer gesloten ruimte.
Helemaal zeker zijn van je brandveiligheid?
Wil je helemaal zeker zijn van een optimale brandveiligheid in je bedrijf? Dan is een risicoanalyse brand wat jij nodig hebt. Wij komen graag langs voor een analyse en scanning van je brandveiligheid. Je krijgt een rapport met actiepunten en concrete ingrepen die je kan doen om het risico op brand tot een minimum te herleiden.