Skip to content

Wie zonnepanelen heeft en bij overproductie verwacht om wat te verdienen aan het ‘op het net steken’ van stroom, is soms verbaasd of teleurgesteld. Want soms vallen omvormers uit. In dit artikel zoomen we in op uitvallende omvormers. We leggen uit hoe dat kan komen en wat netbeheerder Fluvius eraan wil doen.

Wat is een omvormer?

Omvormers doen eigenlijk exact wat de naam doet vermoeden. De omvormer is een apparaatje, een tussenschakel, dat binnenkomende elektrische spanning omzet in een ander ‘formaat’, waardoor de spanning geschikt wordt om in huis te gebruiken of om te transporteren.

Wie een caravan of camper heeft, bijvoorbeeld, zal wellicht een omvormer hebben waardoor je elektrische apparaten kan laten werken vanuit een batterij.

De meest bekende — en tegenwoordig ook steeds vaker voorkomende — omvormers bij particulieren, zijn de omvormers tussen je zonnepanelen-installatie en je elektriciteitsnet.

Je omvormer valt uit: oorzaak

Heb je te maken met een uitvallende omvormer? Dan ga je natuurlijk op zoek naar de oorzaak. Check dus of er een technisch defect is aan je zonnepanelen en je binneninstallatie. Is dat niet het geval, dan zou het kunnen liggen aan de spanning op het elektriciteitsnet die tijdelijk te hoog is.

De spanning te hoog? Hoe kan dat?

Jouw overschot aan zonne-energie ‘op het net steken’

De netspanning (= de spanning die op het elektriciteitsnet zit) bedraagt 230 Volt. Wanneer je in de zomermaanden meer zonne-energie produceert dan je zelf nodig hebt, zal deze overschot aan elektriciteit in het algemene elektriciteitsnet geïnjecteerd worden.

Om daarin te slagen, moet de spanning van jouw elektriciteit nét iets hoger liggen dan de netspanning. Wat doet je omvormer dus: jouw spanning bijvoorbeeld verhogen naar pakweg 232 Volt. En zo injecteert hij je elektriciteit vlot op het net.

… en de energie-overschot van alle buren

Maar tijdens mooie dagen ben jij natuurlijk niet de enige die overtollige elektriciteit produceert. Ook je buren met zonnepanelen injecteren graag hun overschot. Jij zat al aan 232 Volt, de omvormer van je buur zal dus een tandje moeten bijsteken naar 234 Volt, de volgende moet nog hoger gaan, enz. Tot de omvormer aan een grens komt en uitvalt. De spanning is dus te hoog.

Zonder dat je het merkt, gaat je zonne-energie niet naar het net, en verdien je er dus ook geen centen aan.

Uitvallende omvormer: wat kan je doen?

Een uitgevallen omvormer merk je misschien niet meteen op. Wees dus extra waakzaam en check regelmatig of de omvormer nog actief is. Heb je een bijhorende app, zet dan een dagelijkse reminder in je digitale agenda om de app een keer per dag te checken.

Valt je omvormer regelmatig eens tijdelijk uit? Check dan de netwerkchecker van Fluvius, het netbeheerbedrijf. Daar kan je nagaan of er in jouw buurt al problemen gemeld zijn met uitvallende omvormers. Houdt het probleem aan? Bel Fluvius dan op 078 35 35 00.

In afwachting

Verbruik zoveel mogelijk gelijktijdig de energie die opgewekt wordt. Wassen draaien, taarten of pizza bakken, de vaatwas of de airco aan: alle toestellen op elektriciteit zijn prima. Schaf dus waar mogelijk slimme apparaten aan die je volgens de zon kan activeren.

Financieel is dat ‘gelijktijdig verbruik’ een slimme zet, want de injectievergoeding die je voor overtollige energie ontvangt, ligt een pak lager dan het bedrag dat je betaalt wanneer je energie op een later tijdstip van het elektriciteitsnet zou afnemen.

 

Fluvius belooft oplossingen

Netwerkbeheerder Fluvius is zich bewust van het groeiende probleem en de — op sommige momenten — niet voldoende draagkracht van het net.

Werken aan het net

Nadat je melding deed van je probleem, neemt Fluvius contact met je op. Soms lossen ze het probleem meteen op. Soms is er een check nodig. Dan komen ze bij je langs. Is je probleem op te lossen met een kleine operationele ingreep aan het elektriciteitsnet, dan beloven ze dit binnen de 30 dagen na het huisbezoek te doen.

Blijkt het elektriciteitsnet niet zwaar genoeg? Dan moet Fluvius het versterken of uitbreiden. Dat doen ze door structurele werken aan het net, wat tot 4 maanden kan duren. Soms moeten ze een nieuwe distributiecabine plaatsen, een ingreep die tot 2 jaar kan duren.

Uitvallende omvormer? Zo krijg je compensatie

In sommige gevallen heb je recht op een compensatie als je omvormer soms uitvalt. Daar zijn natuurlijk enkele voorwaarden aan verbonden:

  • je hebt een decentrale productie-eenheid (bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak), aangesloten op het laagspanningsnet, waarvan de omvormer soms uitvalt.
  • Je installatie is aangemeld via ‘Mijn Fluvius’.
  • Het uitvallen van je omvormer is niet veroorzaakt door een fout in de binneninstallatie.
  • Je meldde het ‘uitvallen van je omvormer’ via 078 35 35 00 en Fluvius kon het probleem niet oplossen binnen 30 dagen na melding van de storing.

De compensatie gaat om een forfait dat afhangt van het vermogen van je omvormer. Fluvius berekent dit bedrag op basis van een gemiddeld productieverlies per jaar. Elk jaar wordt het forfait herzien.

Wat moet je doen om de compensatie te krijgen? Als je bovenstaande stappen doorlopen hebt, moet je niets meer doen om de compensatie te ontvangen. Fluvius belooft contact met je op te nemen en de compensatie in de maand november op je rekening te storten.

Wat met je groenestroomcertificaten?

Heb jij recht op groenestroomcertificaten? Dan voorziet Fluvius een bijkomende compensatie.

Meer lezen over de compensatie bij uitvallende omvormers? Lees meer op deze webpagina van Fluvius.

Back To Top