Skip to content

Doordacht omgaan met energieverbruik is voor veel bedrijven een manier om zowel op budgettair vlak als op milieuvlak een serieus verschil te maken. Bij Bureau 9000 streven we naar een klimaatneutrale wereld. We begeleiden bedrijven in hun energiemanagement en helpen hen de klimaatdoelstellingen van de Europese Green Deal mee te behalen.

Elk bedrijf heeft uiteraard eigen specifieke energie-noden en kan op verschillende posten besparen op energieverbruik. Toch zijn er een aantal best practices waar zowat elk bedrijf baat bij heeft. Deze basics kunnen al een drastisch verschil maken in je energieverbruik – en uiteraard in de factuur.

First things first: meten is weten

Belangrijk: meten is weten! Start dus altijd eerst met een energie-audit, zodat je wéét waar je grote verbruikers zitten en wanneer er meest verbruik is. Op die manier kan je doordacht bijsturen en weet je vooraf welk sop de kool zal waard zijn.

Daarnaast is een permanent monitoringsysteem goud waard, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Lekken of onregelmatigheden in verbruik worden dan automatisch gemeld en besparen een bedrijf duizenden euro’s op jaarbasis.

Wist je dat Bureau 9000 energie-audits uitvoert bij bedrijven en hen ondersteunt bij het opzetten van monitoringsystemen? Neem contact op!

Energietips voor bedrijven met vooral gebouwen

Maak gebruik van gestuurde ledverlichting

Zeker nu veel bedrijven hybride werken en er minder personeel constant aanwezig is, kan je hier de mogelijkheden van onderzoeken. Ledverlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling doet het energieverbruik dalen en verhoogt tegelijk het comfort.

Stel je verwarmingsinstallatie af

Heel je gebouw verwarmen terwijl de bezetting laag is? Dat is zonde. Ga voor gestuurde verwarming. Een gebouwbeheersysteem dat vanop afstand een overzicht geeft kan hier een surplus in zijn.

Ventilatie: gestuurd op CO2-meting

Wanneer je ventilatie draait op maat van de noden bespaar je energie, verlies je minder warmte en hoef je de filters minder vaak te vervangen.

Koeling

Ook koeling kan je gestuurd laten verlopen, naargelang de bezetting van je gebouw en de noden. De koeling moet regelmatig onderhouden worden (condensors reinigen, ventilatoren controleren, setpuntinstellingen,…).

Zon zon zon

Bij een gebouw met grote raampartijen kan zonnewarmte mee zorgen voor verwarming, en kan automatische zonwering buiten zorgen voor een lagere koelingskost.

Brandstof verwarming

Is het interessant om over te schakelen? Verwarmen op aardgas zal bijvoorbeeld goedkoper zijn dan op stookolie. Bij een grondige renovatie of een verouderde verwarmingsinstallatie kan je ook een warmtepomp overwegen.

Nog meer zon

Is er ruimte om photovoltaïsche panelen te plaatsen? Deze doen het toekomstige capaciteitstarief in combinatie met warmtepompen en elektrische wagens dalen. Zeker in combinatie met een opslagsysteem vermijd je hoge netkosten.

Real time metingen

De hoofdverbruikers zouden in elk bedrijf in real time moeten kunnen opgevolgd worden (aardgas, water, elektriciteit,…). Enerzijds om te weten wat er aan energie verbruikt wordt in totaal maar ook om voeling te krijgen met het specifieke verbruiksprofiel van je bedrijf. Op die manier detecteer je onmiddellijk en automatisch afwijkingen. Bijvoorbeeld de verwarming die volgens een foutieve tijdklok ingesteld staat en tijdens het weekend op dezelfde temperatuur blijft staan. Of een kraan die lekt of blijft lopen (bijvoorbeeld van een toilet of waterontharder). Dit gaat onmiddellijk over enkele duizenden euro op jaarbasis die dankzij een monitoringsysteem onmiddellijk opgemerkt en automatisch gemeld worden.

Wist je dat Bureau 9000 een eigen monitoringsysteem ontwikkelde dat gebruik maakt van het zoveel mogelijk uitlezen van bestaande meters? Onze klanten maken er alvast enthousiast gebruik van. Ook interesse? Vraag een offerte aan.

Energietips voor bedrijven met vooral productie

Alle bovenstaande tips zijn ook van toepassing voor bedrijven met vooral productie-eenheden, maar dan voor hun kantoorgebouwen.

In de productie-eenheden zelf kan je volgende posten nog van dichtbij bekijken.

Persluchtanalyse

Maak een analyse van alles waar perslucht gebruikt wordt of passeert: compressoren, drogers, leidingnetwerk, ingestelde drukken, buffervaten, persluchttoepassingen,…

Installeer persluchtlekdetectie

Wist je dat wij bij analyses tot 50 % lekverliezen opmerken bij een gemiddelde installatie? Dat is een enorme hoeveelheid, zeker op jaarbasis. Onderzoek ook of drukverlaging mogelijk is en of warmterecuperatie een optie is. Controleer ook de afsluitkranen en de instellingen bij stilstand.

Stoom- en/of thermische olie-installatie

Ga hierbij alle aspecten na: instellingen, leidingnet, condensaatrecuperatie, economiser, restwarmte, brandstof…

Sluimerverbruiken aanpakken

En ook deze verbruiken merk je pas op bij analyse of langdurige of permanente monitoring. Alle beetjes helpen, en brengen véél op.

Verlichting in de productiehallen

Met slimme verlichting in de productiehallen bespaar je op jaarbasis een heel pak euro’s. Bekijk ze dus kritisch en informeer je over energiezuinige alternatieven en slimme timers.

Restwarmte!

Wat als de restwarmte van je productie-eenheden zou kunnen instaan voor het verwarmen van je gebouwen? Dat kan, en veel bedrijven doen je dit al voor!

Productiemachines vervangen

Dit kan zorgen voor kwaliteitsverhoging, minder grondstoffenverlies én energiebesparing. Zeker dat laatste wordt nu soms vergeten en zou – zeker ook financieel – de doorslag kunnen geven.

Monitoren, want meten is weten

Een monitoringsysteem is niet enkel energie maar ook perslucht, water, drukken van filterinstallaties,… Door een belangrijk deel van een aantal kritische installaties op te volgen met bijhorende submetingen worden de meeste monitoringssystemen binnen de termijn van 1 jaar terugverdiend. Straf hé!

 

Zou energiemonitoring iets zijn voor jouw bedrijf?

Contacteer ons vrijblijvend met je vraag

Back To Top