Skip to content

Terug naar alle nieuwsberichten

Bureau 9000 ondersteunt Camping Coppens bij energieshift

Je las het misschien in de krant of zag het passeren op onze sociale media. We trokken de voorbije maand met een driekoppig team van Bureau 9000 noordwaarts. Bestemming: Camp Grinsby – ook wel bekend als Camping Coppens. Wat we daar exact gingen doen? En wat de toekomstplannen zijn? We vertellen het in dit artikel!

De eerste roadtrip van … vele

Toen Jozef Mees, bestuurder van Bureau 9000, in de zomer van 2021 naar Camp Grinsby trok voor een gezinsvakantie, was hij vooral geïntrigeerd door het ondernemersavontuur van Staf Coppens en zijn gezin. Geïnspireerd door wat hij in het televisieprogramma Camping Coppens had gezien, wilde hij dat Zweedse vakantiegevoel wel eens beleven. Uiteraard geraakte hij aan de praat met Staf, en wisselden ze informatie uit over het ondernemersleven. Staf gaf toen aan dat de expertise van Bureau 9000 wel eens van pas zou kunnen komen op de camping: verouderde energiemeters, elektrische installaties die aan een update toe zijn. En ook: het toekomstgericht maken van de energie bij de camping. Alles kwam aan bod tijdens dat eerste gesprek.

https://bureau9000.be/wp-content/uploads/2022/05/WhatsApp-Image-2022-04-26-at-6.58.13-PM-2-225×300.jpeg

Digitale energiemonitoring

De camping die Staf Coppens en zijn gezin kochten, bestaat al sinds jaar en dag.

Een heel aantal campinggasten huurt er het hele jaar rond een plekje, waarbij hun werkelijke energieverbruik op de afrekening belandt. Tijdelijke campinggasten betalen een energieforfait per dag.

In de praktijk kwam het er tot voor kort op neer dat Staf aan het eind van het kampeerseizoen alle 77 elektriciteitsmeters van de vaste campinggasten moest aflopen om de meterstanden handmatig te noteren en een afrekening te maken.

Dat kon efficiënter. Bureau 9000 plaatste een digitaal monitoringssysteem om zo digitaal meteen het verbruik per elektriciteitsmeter binnen te krijgen. Zo kunnen de uitbaters, waar dan ook ter wereld, het exacte verbruik gewoon op de laptop raadplegen.

Daarnaast startten we met het vervangen van enkele elektrische veldkasten – 9 stuks in totaal – omdat die te krap waren om digitale meters bij te plaatsen.

https://bureau9000.be/wp-content/uploads/2022/05/Voor.pnghttps://bureau9000.be/wp-content/uploads/2022/05/WhatsApp-Image-2022-04-28-at-3.44.18-PM-300×225.jpeg

On the road again

En zo kwam het dat Jozef enkele maanden later, in het gezelschap van bestuurder Simon Paepen en Energy Expert Servaas T’Jollyn opnieuw naar Zweden trok. Dit keer niet voor een deugddoende vakantie. Wel voor een werkopdracht met Camp Grinsby als klant.

Met een koffer volgeladen met de nodige materialen, kwamen ze twee dagen later aan op hun bestemming. En ze gingen meteen aan de slag, want tussen het einde van de vorstperiode en de start van het campingseizoen, zat welgeteld één week.

https://bureau9000.be/wp-content/uploads/2022/05/WhatsApp-Image-2022-04-28-at-8.01.12-AM-1-225×300.jpeg

Op de planning: moderniseren & energie-transitie

De eerste werkweek van Bureau 9000 in Zweden is voorbij gevlogen. Maar dat betekent niet dat ons werk erop zit.

  • In het najaar werken we er verder aan het vervangen van alle 55 veldkasten. In de plaats komen moderne uniforme elektriciteitskasten met geïntegreerde stopcontacten.
  • Verder plannen we de plaatsing van zonnepanelen op het centrale gebouw waar zich sanitair, receptie en keuken bevinden. Zoveel mogelijk energie zelf opwekken is het doel!
  • In de plaats van de oude stookolie-installatie komt in de komende jaren een geothermische warmtepomp. Zo zal de warmte van de aarde als verwarming dienen.
  • We zullen Camp Grinsby uitrusten met laadpalen voor elektrische voertuigen.
  • We denken na over het vervangen van de bootjes met buitenboordmotor door fluisterbootjes met batterij en elektromotor.
  • We begeleiden de verzwaring van de bestaande elektriciteitsaansluiting.
  • Enkele huisjes in het bos rondom de camping krijgen zonnepanelen en batterijen, zodat reizigers ook daar van basiscomfort elektriciteit kunnen genieten.

Genoeg uitdagingen op de planning dus, om de komende jaren nog vaak naar Zweden te trekken. Zo ondersteunen we met kleine stapjes – telkens enkele weekjes tussen de vrieskou en het toeristisch seizoen – de familie Coppens om een moderne CO²-neutrale camping op groene energie te realiseren.

https://bureau9000.be/wp-content/uploads/2022/05/IMG_5284-1024×768.jpg

Heb je als bedrijf ook nood aan energiemonitoring of  -transitie?

Onze specialisten begeleiden je met een plan op maat.

Detectie, analyse , preventie en transitie naar een zuiniger en duurzamer energieverbruik?

Het wordt op die manier ook voor jouw firma of organisatie eindelijk realiteit!

Stuur ons jouw energievraag

Back To Top