Skip to content

Terug naar alle nieuwsberichten

De VREG bepaalde nieuwe distributienettarieven voor 2021, en die blijken opnieuw te dalen. Een overzicht!

Waarom betalen we een distributienettarief?

Iedereen die aangesloten is op het distributienet van elektriciteit en aardgas, moet daarvoor aan de netbeheerder een kost betalen. Daarmee betaalt de beheerder onder meer het vervoer van elektriciteit en aardgas tot in je woning of bedrijf. Ook de aanleg en het onderhoud van nieuwe kabels en leidingen wordt daarmee bekostigd, net als de openbaredienstverplichtingen (straatverlichting, premies, budgetmeters, groenestroomcertificaten, en dergelijke).

De VREG (wat staat voor de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) keurt elk jaar de distributienettarieven goed voor gezinnen en kmo’s.

Hoeveel bedraagt het distributienettarief 2021?

Op 15 december 2020 legde VREG de distributienettarieven voor 2021 vast. De inkomsten uit de distributienettarieven elektriciteit dalen globaal met 140 miljoen euro en stijgen voor aardgas met 32 miljoen euro.

 

Distributienettarieven voor bedrijven

Bedrijven zien in 2021 de distributienettarieven dalen. Een kmo met een standaardverbruik betaalt ten opzichte van vorig jaar gemiddeld €249 minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en €41 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas. Grotere bedrijven op middenspanning zien de elektriciteitsdistributienettarieven gemiddeld zelfs met 24 % dalen.

Kijk hier je distributienettarief na

Distributienettarieven voor gezinnen

Gezinnen betalen voor de distributie van elektriciteit voor het vierde jaar op rij minder dan het jaar voorheen. De distributienettarieven voor aardgas blijven eerder stabiel.

Concreet: in 2021 betaalt een gezin gemiddeld €16 minder aan distributienettarieven voor elektriciteit dan in 2020 en €2 meer aan distributienettarieven voor aardgas. Ten opzichte van?2017 ?komt dit?neer?op?een?daling van 110 euro voor elektriciteit en 23 euro voor aardgas.

Het prosumententarief gaat gemiddeld met 5 % omhoog. Voor de meeste gezinnen met exclusief nachttarief zet de algemeen dalende trend in de elektriciteitsdistributienettarieven zich niet door in 2021. De korting op het exclusief nachtverbruik wordt immers geleidelijk afgebouwd. Wel werd beslist om de afbouw geleidelijker te laten verlopen en pas in 2028 stop te zetten in plaat van in 2024.

Kijk hier je distributienettarief na

Ook injectietarieven dalen

Net als de afnametarieven dalen de injectietarieven. De gemiddelde daling voor de injectieklanten aangesloten op middenspanning bedraagt 19%. Vanaf 2021 stellen we ook een injectietarief voor biomethaan vast.

Vragen over energieverbruik?

Heb je vragen over het energieverbruik binnen je onderneming of wil je een gedegen onderbouwde energiebesparing doorvoeren?

Contacteer ons

Back To Top