Skip to content

Onze energietips voor middelgrote en grote bedrijven

Of je nu een kleine of een grote onderneming bent, het is altijd mogelijk om energie te besparen.
Een tijd geleden klopten — onafhankelijk van elkaar, maar heerlijk toevallig — twee chocoladeproducenten bij ons aan voor een energie-audit.

Vaak zeggen energiemanagers of bedrijfsleiders dat het laaghangend fruit op vlak van energiebesparing wel al geplukt is. Maar wij durven die stelling te challengen. Want dat klopte misschien tot voor kort, maar als de takken van die boom steeds meer gaan doorhangen (pakweg door de onzekere energieprijzen), dan komt er natuurlijk nieuw fruit binnen handbereik.

Maar of je nu chocolade of fruit verwerkt in je onderneming — of something completely different — dan lees je wellicht graag HOE je je energieverbruik goed bewaakt.

Tip 1 | Optimaliseer je systemen

Deze tip illustreren we met een particulier voorbeeld. Maar hij geldt op veel grotere schaal voor ondernemingen.

Voorbeeld: in heel wat huizen vinden we een energiezuinige condensatieketel voor de verwarming terug. Maar haast geen enkele van deze ketels heeft een buitensensor en/of een correct werkende ‘slimme’ thermostaat. Het instellen van zo’n systeem vereist expertise. En de installateur? Die heeft niet meteen baat bij het tijdrovende werkje van optimaliseren van je verwarming, zolang de ketel goed is geïnstalleerd en hij het huis goed verwarmt. Een externe energiespecialist brengt raad!

Wanneer je in je bedrijf rondloopt, zie je wellicht al tal van energiebesparende keuzes en oplossingen. Maar wanneer je een energie-adviseur naar dezelfde omgeving laat kijken, merkt die heel wat dieper liggende zaken op die je bedrijf via optimalisatie nog veel extra energie kunnen besparen. De investering in de expert wint zich op die manier meteen terug.

Tip 2 | Vind het warm water niet opnieuw uit

Heel wat bedrijven hebben dezelfde of gelijkaardige energievraagstukken op te lossen. Veel kans dus dat collega-ondernemingen al oplossingen hebben uitgetest en kennis terzake hebben opgedaan.

Hoe je die kennis te pakken krijgt?

  • Sluit je aan bij een sectoriële werkgroep op vlak van energie.
  • Raadpleeg best practices op het internet. De site van VITO (Vlaams Instelling voor Technologisch Onderzoek) is een goed startpunt.
Tip 3 | Monitor het verbruik per uur … of per kwartier!

Het jaarverbruik en de bijhorende kost.

Dat kennen zowat alle bedrijven. Maar waar je écht een meerwaarde — en dus een besparing — kan uithalen, dat is het verbruik per kwartier (of per uur). Met deze hogeresolutiedata kan je aan de slag:

  • analyseer regelmatig: check in het uuroverzicht waar en wanneer de verbruiken hoog(st) zijn.
  • krijg inzicht: wanneer je de hoogste verbruiksposten kent, kan je nagaan of deze omlaag kunnen.
  • optimaliseer: verander de werkwijze of de gewoonten om het verbruik te doen dalen.

Wist je dat dergelijke fijnmazige data ook bijdragen aan je rendabiliteit en zelfs aan je dimensionering?

Voorbeeld: ketels, compressoren en machines worden bij defect vaak één op één vervangen. We zagen daardoor al ontelbare overgedimensioneerde exemplaren. Wanneer er een degelijke monitoring, inclusief rapportering en in het ideale geval zelfs alarmen worden aangekoppeld, verdien je deze investeringen instant terug.

Tip 4 | Wacht niet op een crisis

Het beste moment om echt iets te DOEN rond energiebesparing? Dat is NU.

Wanneer je twijfelt en wacht om te investeren in die energiereducerende maatregelen op een crisis — zoals een fenomenale stijging van energieprijzen — dan loop je heel wat voordeel mis … en mis je misschien zelfs je doel.

Weet dat maatregelen om energie te besparen heel nauwkeurig kunnen uitgerekend worden, maar zelfs dan zit er, onder andere door fluctuatie in de energieprijzen, een behoorlijke marge op die ROI (Return On Investment). Wanneer de berekende IRR (Internal Rate of Return) of de ROI aanvaardbaar is en het investeringsbudget is beschikbaar? Dan is het slim om ervoor te gaan. Wacht je tot er een piek komt in de energieprijzen, dan zullen je maatregelen vaak te laat komen — want zijn er installateurs en onderdelen beschikbaar? — en betaal je eerst nog een zware energiefactuur.

Door NU te investeren in energiebesparing

  • is je bedrijf veerkrachtiger in tijden van energieschokken
  • plukt je bedrijf de vruchten van de investering op het moment van een crisis
  • start je nu al met genieten van een lager verbruik.

Tip 5 | Wissel van energieconsultant voor allesomvattende besparingen

We pleiten in deze tip misschien wat tegen onze eigen winkel. Maar het is een feit: zoals elke expert heeft ook de energieconsultant eigen specialisaties.

Geen enkele energie-expert is gespecialiseerd in elk aspect van de bedrijfsvoering. Het is dus aan te raden om — wanneer de ene energieconsultant een reeks maatregelen heeft kunnen doorvoeren en mooie resultaten heeft neergezet — eens de frisse blik van een andere energie-expert in te schakelen. Die zal in depth naar de energiebalansen van andere processen of andere toepassingen kijken.

De ene energie-expert is gespecialiseerd in het domein van verwarmingstoepassingen, de andere op vlak van koeltechnieken. Nog een andere energieconsultant kent alle energieflows in de textielindustrie, terwijl de andere een automotive specialisatie heeft. 

Conclusie: af en toe een frisse blik van een nieuwe energieconsulent met een ander expertisedomein zal je rendement nog verhogen. Maar wissel ook niet te snel, zodat elke expert de tijd heeft om te monitoren, aan te passen én bij te sturen. Zo krijg je optimaal energieverbruik in élk aspect van je bedrijfsvoering.

Tip 6 | Goede administratie bespaart geld

We moeten het je niet vertellen: als bedrijf word je geconfronteerd met heel wat wetgeving, regels, standaarden, goed vakmanschap, enz.

Hierdoor verliezen we soms uit het oog wat het echte doel is van een aantal zaken. Zo vraag je je misschien af waarom je een energiestudie moet doen bij een omgevingsvergunningsaanvraag. Deze studie dient niet louter om te voldoen aan de wetgeving. Wel om inzichten en mogelijke maatregelen te detecteren. Laat deze opgedane kennis dan ook niet verloren gaan.

Volg gedurende het hele traject goed op wat met energie te maken heeft. Zo vermijd je dat er steeds weer dezelfde studies worden uitgevoerd of dat eerdere studies — die je ooit dan uit wettelijke verplichting liet uitvoeren — verloren gaan.

Dergelijke studies kosten behoorlijk wat geld. En het is niet omdat er op dat moment geen investeringsbudget of opportuniteit was, dat dat een jaar later nog altijd het geval is. Misschien veranderde er iets in de bedrijfsvoering is het plots wél gewenst. Gebruik dus de bestaande info in plaats van het allemaal opnieuw te laten doen. Da’s een win voor jou, en een opsteker voor de energieconsultant in kwestie, die op die manier eer haalt uit het afgeleverde werk.

Back To Top