Skip to content

Terug naar alle nieuwsberichten

De zoektocht naar een kantoor voor Bureau 9000 verliep destijds niet helemaal zoals gehoopt. “Ons lijstje met eisen bleek erg specifiek en tot onze verbazing beantwoorden heel wat kantoorgebouwen niet aan onze normen qua ventilatie en energiehuishouding,” vertelt managing director Jozef Mees. Vandaar de keuze om een gebouw in aanbouw om te turnen en aan te passen tot een werkplek waar het fijn toeven is.

Confronterende realiteit

Na verschillende kantoren te hebben bezocht, realiseerden we ons dat er nog steeds heel wat kantoorgebouwen één duidelijk doel hebben: quick-win huurinkomsten. Over ventilatie in bureaus had men in veel gevallen nog nooit gehoord en op vlak van verwarming was er ook weinig duurzaamheid te bespeuren. Behoorlijk confronterend.

Voor ons was het duidelijk: we zouden zelf ons nieuw hoofdkwartier designen. In Zwijnaarde werden kort daarna een aantal nieuwbouw appartementen en woningen te koop aangeboden. Qua ligging – net buiten Gent, dichtbij invalswegen en op fietsafstand van het station, was dit bouwproject interessant. En ook de visibiliteit langs de steenweg tussen Gent en Oudenaarde zat goed.

Isolatie & ventilatie

Wie vandaag ons kantoor binnenstapt valt meteen op hoe natuurmaterialen een grote rol spelen. Ook het comfort van de binnenlucht is erg aangenaam. Maar dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad.

Na een eerste vergadering met de projectleider van deze nieuwbouw was duidelijk dat we niet volledig onze eisen konden realiseren. Zo was een warmtepomp als duurzame verwarming niet meer bespreekbaar, zelfs geen lucht-lucht-warmtepomp. Gelukkig konden we als studiebureau voor elke niet-duurzame uitdaging een afdoende workaround bedenken.

Uiteindelijk konden we deze aanpassingen doorvoeren, boven op het originele ontwerp:

  • Een aangepaste indeling (van appartement naar een duurzaam kantoor voor 9 personen).
  • In plaats van de geplande 15 cm PUR-vloerisolatie (een niet-recycleerbaar en zeer milieuvervuilend materiaal) zorgden we voor 3,5 cm vacuum gezogen vloerisolatie OPTIM-R van Kingspan.
  • In plaats van tegels als vloerbedekking, gingen we voor een natuurlijke kleigietvloer.
  • We voorzagen een aparte doucheruimte voor medewerkers die met de fiets naar het werk komen of die na hun middagloopje een verkwikkende douche wensen te nemen.
  • Het elektriciteitsverbruik is geoptimaliseerd dankzij een domotica-systeem met energiemonitoring.
  • Op onze parkeerplaats plaatsten we een laadpaal voor onze elektrische bedrijfsvoertuigen, met een stopcontact voor het laden van elektrische fietsen.
  • De ventilatie is uitgebreid naar een ventilatie-unit voor 12 personen met CO2-detectie, zodat we steeds zuivere binnenlucht ademen.

Doordachte keuzes, ook in kleine details

Om de duurzame en klimaatvriendelijke lijn door te trekken, kozen we voor een hoogrendements-gaswandketel. Als leverancier gingen we voor Trevion, waardoor onze verwarming werkt op biogas dat ontstaat door het vergisten van planten en tuinafval. Als elektriciteitsleverancier kwam Ecopower als onmiskenbare eerste uit de bus met 100% duurzaam opgewekte stroom door zonnepanelen en windturbines.

Tip! Je kan makkelijk checken hoe groen jouw stroom is met de groencheck van VREG. Ook overstappen is makkelijk ;).

En ook de schoonmaakploeg van Bureau 9000 poetst bewust: alle producten zijn van Ecover, zodat de impact op onze zoetwaterreserves minimaal is. In het toilet vind je geen papieren handdoekjes, maar echte gastendoekjes die we telkens opnieuw kunnen gebruiken.

Alles bij elkaar stellen we tevreden vast dat onze energievoorzieningen 100% CO2 neutraal zijn, en dat is extra motiverend.

Comfortabel werken

Comfortabel kantoorElke werkplek is uitgerust met drie stopcontacten, 2 internet-aansluitingen, een extra beeldscherm en een eigen ladenblok. In de keuken tap je uit onze waterfontein spuitwater, plat water of gekoeld water. Uiteraard is er ook een koffiemachine, een koelkast om je lunch of tussendoortje in te bewaren en een combi-oven/microgolf oven. Ook de vergaderzaal (waar tot 8 personen terecht kunnen) is comfortabel geventileerd en ‘s zomers nemen we heerlijk middagpauze op het ruime terras.

Binnenkort kan je bij ons een flexdesk reserveren!

Reserveer binnenkort je flexdesk

Back To Top