Terug naar alle nieuwsberichten
Een golf van ongenoegen ging door Vlaanderen toen vorige week het Grondwettelijk Hof de overgangsmaatregel voor eigenaars van zonnepanelen vernietigde. Concreet: de Vlaamse Regering had een maatregel geïnstalleerd die verzekerde dat mensen met zonnepanelen nog 15 jaar de zogenaamde ‘terugdraaiende teller’ zouden mogen behouden.
In 2020 kozen om die reden nog heel wat mensen om ‘snel nog’ zonnepanelen te installeren, zodat ze van deze maatregel zouden kunnen genieten. Een maat voor niets, zo blijkt nu, want hij geldt niet meer. Iedereen zal met de digitale meter aan de slag moeten.
Tegelijk startte er op 1 januari 2021 een nieuwe subsidie voor het installeren van zonnepanelen. Maar mensen die in 2020 zonnepanelen installeerden, kunnen dus ook daar niet van meegenieten.
Maar hoe zit het nu? Waar heb je als eigenaar van zonnepanelen nog recht op, en is het nog interessant om anno 2021 zonnepanelen op je dak te installeren?
Wat als je in 2020 nog zonnepanelen installeerde?
Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir erkende snel dat de regering haar beloften niet kon nakomen en kwam vrijdag al met een oplossing voor de groep mensen die recent heeft geïnvesteerd in zonnepanelen.
Zij kunnen nu rekenen op een compensatiepremie die tot 5 % van het rendement bedraagt. Hoeveel je precies ontvangt, hangt af van het tijdstip waarop je zonnepanelen installeerde en hoeveel rendement de panelen intussen hebben opgebracht.
Waarom de ‘terugdraaiende teller’ geen heilige graal is
Simon Paepen, director of operations van Bureau 9000 legt uit waarom de digitale teller geen ramp hoeft te betekenen voor eigenaars van zonnepanelen.
“Gezinnen met zonnepanelen betaalden tot voor kort hun reëel stroomverbruik. Daarbovenop betaalden ze het prosumententarief. Dat prosumententarief was een forfait, berekend op hoeveel een gemiddeld gezin met zonnepanelen gebruik maakt van het net: om stroom af te halen of om zonnestroom toe te voegen,” legt Paepen uit. “Een digitale meter zal je verbruik veel exacter meten. Jouw reële netverbruik zal gemeten en aangerekend worden.”
Ben je dus een gemiddeld gezin, dan zal je netkost zo goed als overeenkomen met het voormalige prosumententarief.
“Verbruik je bovengemiddeld meer energie op momenten dat je weinig zonne-energie produceert, dan kan de netkost hoger uitdraaien. Het komt erop aan om zo veel mogelijk overdag – liefst bij zonneschijn – je energieverbruik te plannen. Doe je dit beter dan gemiddeld dan ga je zelfs goedkoper uitkomen. Dat vergt een aanpassing in je dagelijkse gewoonten, maar bij hedendaagse toestellen als wasmachines en vaatwassers kan je alvast een timer instellen – zoals mensen met nachttarief dat doen.”
Naar zonnedelen
“Als je met een serieus verschil blijft zitten in timing tussen afname van energie en productie van zonne-energie, dan kan het interessant zijn om met een thuisbatterij te werken,” raadt Paepen nog aan. Voor het aankopen of leasen van een thuisbatterij kan je sinds kort een premie krijgen, onderworpen aan een reeks voorwaarden.
Nog méér rendement, zo blijkt uit onderzoek van de UGENT waar Bureau 9000 bij betrokken was, haal je uit het groeperen van energie-opslag: door verschillende woningen samen energie te laten opslaan in een zogenaamde wijkbatterij en te herverdelen over het plaatselijke net. We moeten met andere woorden allemaal mee op de kar springen en in onze eigen wijken starten met het delen van zonne-energie.
Conclusie: de digitale teller zorgt voor een eerlijker tarief dan het prosumententarief. Wie weinig verbruikt, en wie erin slaagt om de timing van het verbruik af te stemmen op de zonneproductie, zal beloond worden.
Zo werkt het nu voor eigenaars van zonnepanelen
Waar eigenaars van zonnepanelen tot voor kort één contract met een energieleverancier hadden, waarbij productie en verbruik simpelweg van elkaar werden afgetrokken, zal dit voortaan anders zijn. Verbruik en productie worden twee aparte entiteiten, met elk een eigen contract.
Je kan deze contracten vergelijken via de handige prijsvergelijker van VREG, want we verwachten dat binnenkort bijna elke elektriciteitsleverancier zo’n ‘terugleveringscontract’ zal aanbieden. Op het moment dat we dit schrijven, zijn er alvast vijf leveranciers die dit doen: Bolt, Eneco, Engie, Lampiris en Luminus.
Waarom het toch nog interessant is om zonnepanelen te leggen.
Door alle berichtgeving verliezen heel wat mensen de motivatie om zonnepanelen op hun dak te leggen. Maar Simon Paepen geeft aan dat zo’n investering nog altijd even interessant is. “Mensen overroepen het effect de terugdraaiende teller. Zoals zonet gezegd: de digitale teller zal je eerlijkere tarieven bezorgen. Bovendien is er vanaf 2021 opnieuw een interessante premie voor zonnepanelen op woningen of op andere gebouwen.”
Zijn zonnepanelen helemaal je ding?
En wil je alles weten over de regelgeving, subsidies en dergelijke?
Volg dan onze opleiding, hoofdzakelijk bedoeld voor ondernemingen die overwegen om zonnepanelen op hun dak te (laten) plaatsen.
Ontdek de opleiding Zonnepanelen